EcoVitka

  • Címlap
    Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
  • Kategóriák
    Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
  • Címkék
    Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Szerzők
    Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
  • Csoportblogok
    Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
  • Archívum
    Archívum Korábbi bejegyzések listája
  • Bejelentkezés
    Login Login form

Vége a télnek...

Beküldve - - - Kategorizálatlan
  • Betűméret: Nagyobb Kisebb
  • 4999 megjelenés
  • 3 hozzászólás
  • Nyomtatás

Bizony itt a tavasz megállíthatatlanul és nem mondhatnám, hogy különösebben lassú, nyugis telünk lett volna. Bár ősszel behúzódtunk a városba, mégis az időnk egy jó részét a tanyán töltöttük. De csépeltük a fórumot is ezerrel, vagy barkácsoltunk, kézimunkáztunk, olvastunk és terveztünk.  Jó telünk volt. Blogolni sajnos kevesebbet tudtam, mint amennyit szerettem volna. Ezt a bejegyzést is egy hete elkezdtem már, de csak addig jutottam, hogy a fenti pár sort begépeltem és kiválogattam pár képet. Befejezni már nem tudtam.  Majd most...

 

A múlt héten azt a címet adtam a bejegyzésnek, hogy "Vége a télnek". Akkor még nem is sejtettem, hogy milyen hihetetlen sarki körülmények közé fogunk keveredni a Balaton Felvidéken március idusán. De erről majd legközelebb. Most jöjjön az elmúlt másfél hónap egy-egy pillanata képekben:

 

0vege-a-telnek.jpg

 

Februárban, hóban sem áll meg az élet.

 

 

 

1-aszalo.jpg

 

Készülünk a nyárra: ez a hejre kis legény ilyen hejre kis aszalót konstruált. Remélem, hogy idén nem fagynak el a gyümölcsfák :)

 

 

2nyarikonyha-makett.jpg

 

A nyári konyha tervezésére és modellezésére is szántunk időt. Úgy döntöttünk, hogy a konyha három kút sülypontjába fog kerülni a kunyhó déli falához, egy szép, fákkal körbevett, árnyas helyre. Azért is esett a válsztásunk erre a helyre, mert a kunyhó falát délről veri az eső, viszont a tető ezt meg fogja akadályozni.

 

 

3raketakalyha-teszt.jpg

 

A nyár egyik nagy projektje rakétakályha építés lesz. Gergő már bele is fogott a kísérletekbe.

 

 

4ujrahasznositas-szatyor.jpg

 

Szerencsére jutott egy ici-pici időm varrogatásra is. A hulladék minimalizálás jegyében ilyen színes szatyrokat szoktam varrogatni eldobott, feleslegessé vált anyagdarabokból.

 

 

5vore-egerek-magok.jpg

 

Gondatlanságból elkövetett vetőmagtékozlás helyszínén vizsgálódik Vöre. Az egerek felfalták a madaraknak szánt napraforgó mellett az összes tavaly fogott mustármagunkat is.

 

 

6szegedi-magborze.jpg

 

Szerencsére sok-sok barátunknak köszönhetően nem maradtunk vetőmag nélkül, sőt idén talán a magfogás és tárolás is jobban fog sikerülni. A Szegedi Magbörze csodálatos volt. Köszönjük a SZÖSZ-nek és a Vackörtének a fantasztikus szervezést, a csodálatos napot és azt a sok-sok pozitív ármalatot, amit képviselnek. Külön öröm volt számomra a találkozás Piroskával, akitől oly sokszor kapunk itt a blogon kedves bátorítást és meleg szavakat a (perma)kalandjainkhoz :)

 

 

7vetemeny-takaras-tyukok-elol.jpg

 

A korán elvethető magok már a talajba kerültek. Vetettünk sóskát, sok féle salátát, rukkolát, labodát, retket, mákot. Ágas-bogas gallyakat fektetünk azokra a "sorokra", ahová veteményeztünk a csirkék pusztítását megelőzendő.

 

 

8vetemeny-takaras-tyukok-elol2.jpg

 

Ezt az ágyást a csirkék készítették elő. Pont akkor dúrták el teljesen a komposzt halmot, amikor már megérett arra, hogy szétterítsük az ágyáson. Más dolgunk már nem is volt: csak szórni a magot.

 

 

9agyasok-2zona.jpg

 

Ezek a kísérleti ágyások a 2-es zónában vannak. Ez egy szép, szélvédett hely, közel egy ásott kúthoz, ahol különféle talajtakarási és ültetési lehetőségekkel kísérletezünk. Ez igazán termékeny csak évek múlva lesz.

 

 


Köszönöm a figyelemet. Tavaszra fel!

:)

 

0
Miről szól ez a blog? Itt azokkal a gondolataimmal és élményeimmel találkozhatsz, amelyek valamiért kikívánkoznak belőlem. Mesélek a PerMaLom tanyáról, ahol egy sokrétű élettér kialakításához használjuk a permakultúra tervezési rendszerét. Olykor indíttatást érzek arra, hogy egy-egy angol nyelvű irományt lefordítsak. De sokszor azt is megosztom, ami éppen motoszkál a fejemben. Ha leírom, az nekem is segít tisztába tenni a gonolataimat. Éppen ezért, amit itt olvasol, az egy pillanatnyi állapotot tükröz. Amint a gondolatok szavak formájában megjelennek a monitoron – a születésük pillanatában – el is évülnek. Meghalnak és újjászületnek minden pillanatban, amikor új tapasztalattal, ismerettel gazdagodunk. Tehát arra kérlek, hogy ne vegyél mindent készpénznek abból, amit itt olvasol. Amit nyújtani szeretnék, az a gondolatok felébresztése, inspiráció. Izgalmas időket élünk, melyben egy közös álmodásra és dialógusra invitállak.


“Egy ember álma, az csak egy álom.
Az együtt álmodás egy új valóság kezdete.”
F. Hundertwasser

Hozzászólások

  • Vendég
    Piros 2013 márc. 20, szerda

    Piros

    Én is örültem a találkozásnak! Kíváncsian követem ezután is a kalandjaitokat. A csirkék néha jól tudnak segíteni, de arra a helyre emlékezni fognak később is. Persze biztos találnak újabb kapirgáló helyet.
    Én a Magbörze után mindjárt elvetettem, amit korán kell földbe tenni... még kiderült utólag, hogy hó alá vetettem.
    Az egereket nem mustármaggal táplálni! :)

    Válasz Mégsem
  • Hajni
    Hajni 2013 márc. 25, hétfő

    A tatyó

    Vitka! Látom őket, szépek! És nekem pont kellene! És tudom, hogy szeretsz csereberélni. Hát cseréljünk valamit!
    A kérdésemre nem kaptam választ a meskásoktól...

  • ecovitka
    ecovitka 2013 márc. 25, hétfő

    RE:A tatyó

    Szia Hajni,
    Áprilisban fogok tudni varrni neked egy tatyeszt. Milyen színeket szeretsz?
    Nekem pl. noteszokra van tök nagy szükségem. Általában a Noto noteszokat használom, amik fergetegesen jók, de szívesen kipróbálnék mást is.
    Vitka

Hozzászólás

Vendég 2024 máj. 18, szombat